?

Log in

Next Entry

Šalta žemaitiška sriuba - cibulynė

Cibulynė - skani ir labai įdomi kaimiška žemaitiška sriuba, kurią nesunku pasigaminti.

 

Cibulynė tai kaimiška žemaitiška sriuba, kurią, beragaudamas Platelių ruginukę, gaminau su tikrais žemaičiais lankydamasis Telšiuose. Pagirioms labai gerai.

Penkiems litrams sriubos reikia: 3 vidutinio dydžio svogūnų, 10 vienetų silkės filė, apie trijų litrų šalto virinto vandens, acto, maltų juodųjų pipirų, krapų, cukraus, druskos ir bulvių, kaip užkandos.

Pirmiausia silkė – 5 litrams sriubos Maximoje paimta 10 vienetų sūdytos silkės filė. Galima gaminti ir naudojant silkę su kaulais ir galvom, na o bet tačiau, taip – greičiau, nes vėliau nereikės perkošti ir išrinkinėti ašakų. Iš lapuočių malkų reikia prikūrenti žarijų. Silkę - grotelių ir ant žarijų.


Kol gražiai apskrus: 

Svogūnus susipjaustome labai plonai, po pusę griežinėlio, gaunasi maždaug tiek:

Bulves su visomis lupenomis nušveičiame ir supjaustę pusiau statome virti, kas mėgsta žemę, bulvių gali nešveisti.

Apkeptą silkę dedame į puodą, verčiame svogūnus ir su šakute maigome iki silkė susitrins:

Toliau prasideda ingredientų naudojimas vadovaujantis formule „pagal skonį“. Iš tikro tai labai atsakingas etapas, nes persistengti nereiktų. Šį kartą šefas Giena dėjo porą arbatinių šaukštelių cukraus, tiek pat druskos o sriubos parūgštinimui -250 gramų 9% acto (bet acto geriau pilti mažiau o paskui, jau užpylus viską vandeniu, atitaikyti kam kaip skaniau), keli žiupsniai maltų juodųjų pipirų. Tada viską užpilame šaltu virintu vandeniu. Ir reiktų nepamiršti krapų, naudojome džiovintus, nors skaniau, žinoma, su šviežiais. Viską gerai išmaišome. Garuojančias bulves, sriubos puodą ir naminukę – ant stalo. Man asmeniškai buvo labai skanu.


p.s. receipt in russian you'll find here: http://community.livejournal.com/easycooks/958730.html (thanks to

 

giedrius_v).

Nuorodos:

Nemunas

Comments

( 7 comments — Leave a comment )
giedrius_v
Dec. 18th, 2007 06:45 am (UTC)
Va čia tai geras daiktas, užskaitau :{) Jei nieko prieš, pareklamuosiu pas save.
O tiesa, girdėjau, kad šio patiekalo dar kažkoks yra variantas, kur vien tik silkių galvos ir kaulai skrudinami iki tiek, kad po to juos į miltus galima sutrinti, neteko susidurti?
giedrius_v
Dec. 18th, 2007 06:51 am (UTC)
Tiesa, vienas patarimas iš livejournal pusės: labai sveika tokius ilgus postus suslapstyti, kaip čia vadina, "po CUT'u". Tam tekste toje vietoje, kur reikia nukirpti, įrašomas <lj-cut text="spausti čia"> Tuomet iš friends puslapio bus kur kas patogiau skaityti.
(Anonymous)
Dec. 20th, 2007 07:30 am (UTC)
Tai, kaip man aiškino, galvas sriubai ir naudodavo iš biednystės, kad visą silkę suvartoti. Jas gerai įvyniodavo į laikraštinį popierių ir ant anglių, paskui sutrindavo, užpildavo vandeniu, palaikydavo kad isigertų ir perkošdavo per sietą tokio tankumo, kad ašakos nepralystų. Tada jau - svogūnai, ir visa kita. Tą patį galima daryti ir su visa silke - tik vidurius išėmus.
(Anonymous)
Dec. 18th, 2007 09:25 pm (UTC)
Puikumelis!
Sveikinu startavus... Esu nuolatine, istikima skaitytoja pas Giedriu, dabar turesiu dar viena vietele... lauksim nauju receptu. geriausi linkejimai. -Ilona-
(Anonymous)
Dec. 29th, 2007 12:23 pm (UTC)
Cibulyne
Aš- Ugnė :)

Viskas teisingai pasakyta ir pagaminta , bet viską galima daug paprasčiau padaryti. Tiesiog ant laužo ( galima židinyje ), pelenuose paskrudinti silkes , įvyniotas į baltą popierių keliais sluoksniais. Laikant ant žarijų, neturi sudegti popieriaus sluoksnis ant silkės. Ji taip gerai iššunta, kad kaulelių ( ašakų ) net nesijaučia. Esminė klaida, kad skystis neskaidrus, reiškia silkė buvo blogai paskrudinta. Jei ji bus gerai " padeginta, taps sausa, jokio riebalo neplaukios sriubalinėje ( vartojamas pavadinimas nuo Kretingos pusės )Jei silkė vis dėlto apdegė , svylėsius nugramdyti peiliu. Actą geriau pilti ne ant silkės su svogūnais tiesiogiai, o geriau užpylus vandeniu ir palaikius kelioliką min., kad atmirktų silkės gabaliukai. Jei cibūlinę gaminate gamtoje, bulves su lūpenomis dedate į laužą ( židinį )Bulvės verdamos nepjaustutos, bet gerai nupplautos šepetėliu.
Mėgstama yra cibūlynė iš vien iš silkės galvų. Tokią valgo gurmanai.
Jei " Grand'o " butelyje naminukė - viskas pagal receptą
Valgoma tik šaukštais , nes bulvę laikome rankoje po šaukštu , kad sriuba neapsilietumėme drabužių , nes pagirioms raktutės dreba

P.S. Giedriau,
sveikas, grįžęs namo :) aš niekaip nebegaliu prisiregistruoti pas tave, buvau tavo svetainėje - Ugnė , bet ilgą laiką negalėjau prieiti prie interneto , tai gal jau ir nebeesu dalyvė :(









Giedriau , jei dar prisimeni tokią
(Anonymous)
Jan. 20th, 2011 07:46 pm (UTC)
rirevai
as irgi skaitau,kad viskas palei skoni,bet rasalinei reikalingos silkiu galvos
(Anonymous)
Jan. 20th, 2011 08:03 pm (UTC)
rirevai
as zemaitiskai kalbet nemoku,bet gal istorija is senu zmoniu pasakysiu.Mano mociute gyveno Mazeikiuos tai per kara -41, vokieciai labai mego rasaline,tik kai pamate is koji darosi,isgazdino visa seimina.
( 7 comments — Leave a comment )